Tuesday, December 28, 2021

Oma's oliebollen!!

 Speciaal voor Sandra en in het Nederlands ,want ik heb alleen de hoeveelheden aangepast en nog niet vertaald!!

Oma's Oliebollen

45- 50 stuks 

vor het beslag:

80 gr = 4 Tbs yeast

1 l = 4 cups lauwe melk

1 Kg bloem =8 cups 

80 gr zachte boter =6 Tbs

50 g 1/2r basterdsuiker 2 a 3 Tsp = Bakerssugar

3 Eieren

20 gr citroensap= 1Tsp

zout 1ts

Vulling:

75 gr krenten= 1/3 cup

100 gr rozijnen = 1/2 cup

100gr bigarreaux (geconfijte vruchten in stukjes) = 1/2 cup

2 flinke appels in stukjes. 


Week krenten en rozijne in lauw warm water, laat ze dan uitlekken en meng ze met de appelstukjes.

Los de gist op in de lauwe melk,  Doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en voeg achtereen volgens de boter suiker en eieren toe en vervolgens het gistmengsel, roeren tot er een egaal mengsel ontstaat.

Voeg dan citroensap en de vulling toe, weer doororeren en dan het zout toevoegen.

Zorg dat je het in een grote pan of bv emmer hebt want nu laat je het een half uur rijzen, dan roer jr het door en laat het nog een haf uur rijzen,

Nu kan het afbakken beginnen. Olie temperatuur ongeveer 350 F 

Je kunt een ijslepel of cookie scoop  gebruiken. Het gaat best vlug, Gooi er niet te veel gelijk in ze moeten de ruimte hebben controleer af en toe of ze gaar zijn van binnen ,Doe ze in een vergiet met keuken papier en laat ze uitlekken. Warm zijn ze het lekkerst en met veel poeder suiker bestrooid!!

Heb een goed oud en nieuw!!!


No comments: